tiistai 27. syyskuuta 2016

Lattia auki ja ikkuna irti

 Homman nimenä oli nyt avata uuden pesuhuoneen paikalta lattia auki ja tarkastella, mitä se on syönyt. Laudat lähti aika näppärästi pois paikoiltaan. Ne oli naulattu suoraan ylhäältäpäin, jokainen lauta kahdella naulalla. Tässäkin kun oli ollu kovalevy lattiassa maton alla, niin vissiinkin niitten naulojen jämiä oli jäljellä laudoissa ja ne oli naulannu pari ponttia kiinni toisiinsa, joten pieniä urospontin halkeemia tuli. Mutta laudoista tulleekin vaan paikkalautoja eteiseen ja muualle, niin eipä se nyt niin. Eikä muutenkaan.


 Eriste vaikutti ihan asialliselta, hyvin tasalaatuista kuivaa turvetta, joskin jonkin verran painunutta. Päälimmäisenä oli painona noin 5cm savea, joka sai lentää ikkunasta ulos, mutta muuten hyvää tavaraa. Lapiolla lappasin muovisäkkeihin ja kannoin vintille lisäeristeeksi :D Näillä näkymin, kun lattia on niin mainiossa kunnossa, jätän eristeet muuten paikoillensa. Täytyy avata muutkin lattiat tässä tulevaisuudessa, lapata pintakerros pihalle, vähän tarkistaa kuntoa ja jotakin keksiä lisäeristeeksi. Yllätävää, ettei hiiret ollu tehny ollenkaan kaivantoja tähän turpeeseen.

Ja tässä on tulos. Siinä on nyt valmiina paikka sitten kahdelle pesuhuoneelle. Luokkahuone on muuten nyt tuossa lasivillan takana.
 Mutta kyllä se on julma ilman silmää! Tämän yhden ikkunan alta oli ylin hirsi lahonnut ja se tartti vaihtaa pois. En keksiny, miten muuten sen olisin saannu tehtyä, niin nostin ikkunanpokat pois ja irrotin karmin, joka olikin  mukavasti tiukasti tilkitty ja kiilattu paikoilleen. Yksin se oli muutenkin niin kivasti liikuteltavissa...







Laho oli vain yhdessä hirressä, joskin se oli jostain syystä levinnyt sydänpuuta pitkin noin 30cm myös ikkunan ohi. Liekö hirsi ollut sitten alunperin jotenkin hapero vai mitä, mutta jokatapauksessa lahopesä oli syntynyt hirren sisälle myös ikkunan vierelle. Moottorisahalla sitten pätkä pois vaan.









 En meinannu millään keksiä, millä olisin osannu muka varata hirren, mutta sattumalta vessan vierestä kun hirsiseinän tynkää kaasin, jäi ylimääräistä hirttä, joka oli juuri passelin kokosta. Aavistuksen veistin kirveellä yläpintaa matalammaksi ja varuiksi vielä viistoksi ulospäin, että jos joskus vettä pääsis hirren päälle, niin se valuis ulospäin.

Ikkunan karmista oli myös sekä ala- että yläpintaa lahonnut. Alhaalta veistelin kirveellä pois lahon ja muotoilin 22x100 kokoisen kolon paikkalaudalle. yläpuolelle tein kalikoista paikkapalat. Ei oikeen ollut nyt kunnollisia puusepän välineitä mukana, mutta eiköhän ne paikkapalat siinä asiansa aja riittävän kelvollisesti.

Karmin nostin paikoillensa, mutta edelleenkin se on tilkitsemättä... Tilkkeellä sen saisi hyvin kiristettyä takaisin tiiviisti paikoilleen.
Loppukevennykseks pumputtava pihakaivo talon edessä haavikossa!

3 kommenttia:

  1. Saman tyyppistä hommaa teen omalle torpalle. Lahoa hirttä,lahoja karmeja,ikkunanpokan kunnostamista,seinälautojen vaihtoa ja maalaamista :). Välillä käyn blogistasi vilkaisemassa löytyykö ideoita. :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla, että meitä on muitakin tälläsiä harrastelijoita :D Ja mukavaa, jos täältä jotain ideaa löytys :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin lähtee lattialaudat irti lähiaikoina. Syynä painunut lattia, joten remontti on tarpeellinen. Toivotaan, että rakenteet ja muut on kunnossa sen alla. Ihan mielenkiintoisia projekteja kuitenkin.

    VastaaPoista