tiistai 21. maaliskuuta 2017

Maalaamista ja ikkunakunnostusta

Remonteeraukset on pitkälti tullu siihen pisteeseen, että täytyisi kovasti alkaa pintoja ehostamaan. Ja se tietää tuskaa! Kymmeniä ja taas kymmeniä neliömetrejä poiskaavittavaa maalia, hiottavaa, paklattavaa ja maalattavaa.
     
Eteisen katon kaavinta ja maalaus oli jälleen tuskallista ja pitkällistä. katossa oli muutama ikävä reikä, josta sähköpiuhoja oli viety läpi vintille. Sattuipa kouraani tarttumaan pari pullonkorkkia ja niistä saikin sopivasti askarreltua paikat. Vähän liimaa väliin ja maali päälle, eikä yhtään pistä silmään!

 Sisäseinien maalaus
     No sittempä seinien maalaamisesta. Tosiaan kuten aikaisemmin mainitsin, hylkäsin Uulan maalit ja muut perinneöljymaalit sisäseinien makulatuuripaperin maalauksessa niitten kovin kalliin hinnan takia. Tosiaan kun vuokra-asuntoa on tekemässä, niin täytyy vähän tinkiä periaatteista. Muovimaali sisäpinnassahan on periaatteessa rakenteitten kannalta parempi vaihtoehto: höyryn kulku ja tiivistymisriski rakenteisiin vähenee. 
     Vahingokseni Nicolorin kotimaisia halppismaaleja ei ollut saatavilla. Paikallisessa K-raudassa oli kuitenkin Eskaro -merkkistä kotimaista maalia. En ollut aiemmin kuullutkaan moista maalimerkkiä, mutta Vihdissä on kuulemma tehdas. Maali on kotimaassa valmistettua ja halpaa, vain 4e/litra, sitä siis! Valitsin Eskaro Easy 20 maalin, sillä sen pitäisi olla helposti puhdistettavissa olevaa. Jotain vieläkin kestävempiä maaleja olisi ollut tarjolla, mutta pyrin välttämään loppuun saakka kaikkia antibakteerisia, palonestokäsiteltyjä ja homeenestoaineita sisältäviä materiaaleja. Nekun ovat kuulemma poikkeuksetta hyödyttömiä tai jopa vahingollisia ja ympäristölle erittäin haitallisia.
     Maali sävytettiin Tikkurilan värikartan sävyyn Damasti, joka on käytännössä valkoinen. Pohjakin kun oli jo paperinvalkoinen, niin yksikin maalikerrons peitti vallan mainiosti! Maalaan kyllä toistamiseen vielä myöhemmin, kun alkaa olemaan vähän enempi valmista. Tosiaan aika pestävän näköinen muovipinta seinään muodostui... Mutta mukavasti taittaa valoa, oikein miellyttävä valosävy muodostui huoneeseen.

Ikkunakunnostusta
Kittaukset ja maalit tippuneet itsestään!
Minulla on koulussa yhteensä noin 100 ikkunan pokaa ja 200 ruutua. Keskimääräisesti ikkunapokien kunto on huono: lahoa ei juuri ole, mutta kitit ja maalit on rapissut pois ja aurinko syönyt tippalistoja. Ajattelimpa siis, että pakkohan tuo ikkunaprojekti on aloittaa, jos joskus haluan ikkunat valmiiksi. Otin vain kahden ikkunan ulkopokat työn alle, jottei sentään vallan ikkunoitta joutuisi talo olemaan. 

     Päädyin ostamaan rakennusapteekista Allbäckin pellavaöljymaalia ja muita tykötarpeita. Maali oli aika kallista, noin 40e/litra. Toisaalta pellavaöljymaali on paljon tavallisia uusia maaleja riittoisampaa, niin loppujen lopuksi pellavaölymaali on siis aika tavallisen hintaista. Allbäckin pelavaölymaalit on kait melkein ainoita maaleja, jotka todella ovat luonnollisia perinteisiä pellavaöljymaaleja. Versaillesin linnan ikkunoihinkin on Allbäck kelvannut, joten Alakansakoulukin kelpuuttaa sen! Pellavaöljymaali on tosiaan perinnemaali. Maali vanhenee ja  lopulta aikojen kuluessa kuluu pois. Se ei muodosta tiivistä hengittämätöntä kalvoa, eikä myöskään aikojen kuluessa kerry samanlaiseksi paksuksi poistettavaksi kerrokseksi, kun vaikkapa nämä vanhat maalikerrokset ikkunoissani.
     Allbäckin ikkunamaalissa on valmiina sopivasti sinkkivalkoista joukosta estämässä homehtumista. Lisäksi se on täysin valmista maalatavaksi ilman ohenteita.

     Ikkunaprojektini eteni seuraavasti:

1. Pokat irti ja pokien nimeäminen (esim. Ope joki vasen ala, Ope kamari tie oikee ylä)
2. Ikkuna-aukkojen muovitus, jottei sadevesi pääse sisään
3. Lasien nimeäminen (esim. Ope joki vasen ala ylä, Ope kamari tie oikee ylä)
4. Lasien irrotus. Kitit sentään pääosin oli niin kuivuneet, että ne tipahti itsestään pois. Muuten apuna käytin pientä talttaa. Lasien yläreunassa kitti kuitenkin oli sen verran hyvin säilynyt, että sen poistaminen vaati vähän työtä. Tuore pellavaöljykitti tuoksuu niiiiin hyvältä!! Ihme ainetta kyllä, kun pysyy 90 vuotta tuoreena ja elasitsena. Sydänvaivasen ei kannata laseja irrottaa. Härtslaakin meinaa saada tervesydäminenkin kun lasi kovaäänisesti yhtäkkiä paukahtaa irti kitistä.
5. Ulkopuolen maalin poisto kaapimella. Huono maali lähti kevyesti pois. Muista hengityssuojain!
6. Kittiurien putsaus. Kuumensin lämminilmapuhaltimella vanhan kitin ja kaavin maalikaapimella pois.
7. Maalin poisto pokien sisäpinnoista. Sisäpinta oli maalattu useaan kertaan ja paksusti, joten maalinpoisto kaapimella oli vaikeaa. Lämminilmapuhaltimella kuumentamalla maali lähti pokan pinnasta mahdottoman helposti! Kaasuhöyryt on aika tujut, joten homma kannattaa hoitaa ulkosalla. 
8. Sitten kevyt hionta. Tippalistat täytyi vähän paremmin hioa, sillä ne on aurinko hapertanut nukkaisiksi.
9. Huonosti kiinni olevien kulmarautojen irrotus. Auringon puolen pokista alanurkkaraudat oli löystyneet, joten poistin ne.
10. Pokien liitosten jäykistys. Osa vanhoista puutapeista oli löystynyt ja irronnut, joten nypin niitä irti. Lisäsin liimaa väliin ja painoin vanhat puutapit takaisin. Muutaman uudenkin tapinreiän porasin ja tapin liimasin paikoilleen. Pokat jäykistyi huomattavasti!
11. Pellavaöljykäsittely. Rakennusapteekissa neuvottiin sivelemään pellavaöljyä kevyesti pokiin, jotta kuiva hapristunut puu ei imisi niin paljoa öljyä maalista. Maalin pitäisi siis pysyä paremmin ja parempana. Käsittelyn saa tehdä aika vähällä öljymäärällä hinkaten, jotta maalille jää kuitenkin mahdollisuus kiinnittyä kunnolla.
12. Seuraavaksi vuorossa pohjamaalaus tiukasti hinkaten oikein niukalla maalimäärällä. Rakennusapteekissa neuvottiin pohjustamaan kittiura sellakalla, jotta kitin öljy ei imeytyisi puuhun ja kitti kuivuisi. Päätin kuitenkin vain pohjamaalata kittiurat. Monissa lähteissä on neuvottu pohjamaalaamaan.

     Enempiä en nyt tässä yhteydessä neuvo, koska pidemmällä en vielä itsekään ole! MUISTAKAA PELLAVAÖLJYTUOTTEITTEN ITSESTÄÄNSYTTYMISVAARA!

Poka putsattuna
Ja tässä on kaikki kahden ikkunan pokat ja mukana yksi vessankin ikkunan sisäpoka
Pellavaölyäminen. Käsittely tekee puusta elävämmän, tuoreemman näköisen.
 Käsitellyn ja käsittelemättömän raja näkyy  selvästi.
      Mun laskelman mukaan yhden ikkunan pokien kunnostukseen menee noin 4 työpäivää. Mulla 8 pokaa per ikkuna ja ikkunan mitat 1,2m x 1,7m. Eli jotain 50 täyttä työpäivää jäljellä...

Onneksi kevät on tulossa! Takapihan koski on jo herännyt eloon!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti